lördag 31 maj 2014

United In Grey - Läsarnas Val/Readers Choice! - Mentality MinxIdag är sista dagen på vårt tema United In Grey och jag vill börja med att tacka alla som engagerat sig och spritt meningen med det gråa bandet vidare.

Jag gillar att låta mina läsare vara delaktiga så därför så är det ni som fått välja sista lacket i temat. Det var faktiskt lika mellan det här och China Glaze Beatnik så jag fick be några jobbarkompisar att gå in och rösta och då slutade med att Mentality Minx fick två mer röster än Beatnik.

Mentality Minx är ett mörkgrått lack med holoeffekt i sig som i vissa vinklar nästan uppfattas som mörkblått, men det är grått. Första Mentality lacket jag stött på som lider väldigt lätt av holosjuka. Inte så att man slänger flaskan genom fönstret eller så och tar man lite tjockare lager så funkar det alldeles utmärkt.

Jag har två lager och det torkar fort och bra. Ett lager av Poshé också.

Ett vackert lack som jag gillar mycket.

Alla andra dagar har jag ju skrivit något lite om temat också och idag ska väl inte vara annorlunda. Jag funderade över vad jag skulle skriva om idag. I första inlägget så skrev jag om vad det grå bandet står för förutom Hjärncancer. Bl.a så är det ju också en symbol för Astma och allergier. Något som tyvärr blir vanligare och vanligare så därför ägnar jag en stund åt detta idag.

Jag har absolut ingen statistik på något av det jag skriver idag utan det är enbart mina egna reflektioner. För mig känns det som att både astma och allergier blir vanligare och vanligare framför allt hos våra barn.

Eftersom vi själva har ett barn med bägge delar så vet jag hur jobbigt det här kan vara. Att inte kunna gå och leka hos en kompis utan att medicinera innan. Att inte kunna stanna kvar på ett kalas för att man mår så dåligt för att det finns djur i huset. Eller att inte kunna spela fotboll som man vill för att man är allergisk mot gräset man springer på. Det begränsar något oerhört och även om man som person vet att det inte är ens fel att man är allergisk så blir det att man känner sig "skyldig" för att familjen inte kan ha husdjur (i vårt fall fick vi skänka bort älskade katter) eller för att man kanske måste åka hem tidigare fastän resten egentligen velat stanna.

En annan sak som också blir jobbig är när man måste be sina bekanta att byta kläder precis innan de åker hemifrån för att så lite hår från djuren ska komma med hem till oss. Eller att man får se till att man inte hänger sin jacka jämte någon som har pälsdjur i skolan.

Ni som inte är allergiker kan skatta er lyckliga över att kunna ha de djur ni vill och att åka till vem ni vill utan att bli sjuka. Dagens uppmaning blir att nästa gång ni ska hem till någon som ber er att få med så lite hår från djur som möjligt eller som säger att ni inte får ta med er hund. Tänk er in i den här personens situation och fundera på hur du själv skulle känna om någon kommer hem till dig och har med sig något som du blir sjuk av.

Glöm nu inte heller att rösta på lacket som blir nästa veckas läsarnas val!Today is the last day of our theme United In Grey and I want to start by thanking everyone that has been involved and help spread the meaning of the gray ribbon.

I like to let my readers be involved so therefore you are the ones that has choosed the final polish in the theme. It was actually a dead race between this and China Glaze Beatnik so I had to ask some workmates to go in and vote and then it ended with Mentality Minx getting two more votes than Beatnik.

Mentality Minx is a dark gray polish with holo in it. In some angles it's almost perceived as dark blue, but it's gray. This is the only Mentality polish I had felt being a bit holo sick. Not that you want to throw the bottle through the window or so, no just take it a little thicker layers and it works just fine.

I have two coats on and it dries really fast. A layer of  Poshe also.

A beautiful polish that I like very much.

All the other days have I written something about the topic behind the grey ribbon  and today is not gonna be any different. I pondered what I would write about today. In the first post I wrote about what the gray ribbon represents besides Brain Cancer. Among others it's also a symbol of Asthma and Allergies. Something that unfortunately is becoming more and more common so therefore I spend a few moments about  this today.

I have absolutely no statistics on any of what I write today so it's just my own reflections. For me it feels like both asthma and allergies are becoming more and more common especially among our children.

Since we have a child with both parts I know how hard this can be. Not being able to go and play at a friends house without taking medicins before. Not being able to stay at a party because you feel ill because there are animals in the house. Or not being able to play soccer as you want because you are allergic to the grass that you run on. It severely limits and even if that person knows that it is not his/her falt that you are allergic it still feels that way and you feel "guilty" because the family can not have pets ( in our case we had to give away beloved cats ) or because you might have to go home earlier, although the rest really wanted to stay .

Another thing that also gets tricky is when you have to ask your friends to change clothes just before they leave home to go to our house to get as little hair from the animals as possible from them to our house. Or that you may have to be sure that you don't hang your jacket in school besides someone with furry aninals at home. 

Those of you who are not allergic probably underestimate how lucky you are to be able to have the animal you want and to go to whoever you want without getting sick. So today I call on you all to maybe next time you're going home to someone who is asking you to get by as little hair of the animal as possible, or who says that you can not bring your dog. Try to imagine if you were the one in this situation and think about how you would feel if someone comes to your home and bring with them something that you get sick of .

Now, don't forget to vote for the polish which will be next week's Readers' Choice!

16 kommentarer :

 1. Jag har aldrig riktigt reflekterat över hur mycket man som familj måste anpassa sig när det finns allergier. Det låter väldigt jobbigt! Från och med nu ska jag uppskatta mer att jag är allergifri!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt tjusigt! Jag är ledsen för att jag inte kunnat vara med på temat, men jag har tyvärr inte haft tillgång till några gråa lack. Bor ju i princip hos min pojkvän och har en massa lack hos honom, men inte ett endaste grått. Hoppas på en repris nästa år i stället. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen så att vara med nästa gång för jag hoppas också på en repris. Sen tycker jag det är trevligt att du bor hos din pojkvän :)

   Radera
 3. Väldigt snyggt lack. Det är sällan jag faller för Mentality men den där var inte så tokig.

  SvaraRadera
 4. Snyggt lack och intressanta tankar kring allergier! Jag kommer från en allergifri familj så har aldrig reflekterat över detta särskilt mycket tidigare och har ffa träffat på pollen- och stenfruktsallergiker. Där är det ju inte så mycket man kan göra som vän, förutom att inte bjuda på äpplen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, och att låta bli att bjuda på äpplen är ju rätt smidigt nu :)

   Radera
 5. Otroligt vackert lack!
  Det är som du säger, astma och allerg (och autoimmuna sjukdomar) ökar dramatiskt i västvärlden, och det följer också utvecklingen i länderna, så ju mer industrialiserade länderna blir, desto mer ökar dessa sjukdomar. Det är något som jag tycker är väldigt intressant och har läst en del om i jobbet.
  Min man är allergisk mot pälsdjur, så jag vet hur det är även om jag inte själv är allergisk. Jag får byta kläder när jag hälsar på min mammas katter. Jag har också bott med en kompis som är superallergisk mot katter (fast det var innan mamma skaffade katt). Det begränsar verkligen vardagen. Jag hoppas man någon gång faktiskt lyckas forska fram ett botemedel mot allergier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ju verkligen det. Jag hoppas också på ett riktigt botemedel och inte bara immunisering som finns nu.

   Radera
 6. Själv har jag astma men inte allergi (utom mot cigarettrök) något som jag är OERHÖRT tacksam för. Dock är det många gånger svårt att få folk att förstå att astma och allergi inte alltid hör ihop och att man inte MÅSTE göra sig av med sina katter bara för att man får astma (utan bara om man är allergisk mot dom också) Hade tack och lov en astmaexpert som min vanliga läkare när jag fick min astma och han förstod ju det hela men för vanligt folk var det svårt att ta till sig till en början. Dock har jag haft en pälsdjursallergiska kompisar och det är ju självklart att ställa upp på dom förutsättningar som allergikern har om man vill umgås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk i allmänhet har ganska lite kunskap om både astma och allergier vilket egentligen är lite märkligt med tanke på hur vanligt det är.

   Radera
 7. Jättefint lack!
  Har (vad jag vet) inga allergier och inte heller astma, så ska verkligen se till att uppskatta detta mer. Nu har jag inga husdjur heller, men vill hemskt gärna skaffa katt den dagen jag flyttar till hus. Hoppas verkligen inte att eventuell allergi dyker upp då. Min syster, som haft katter i många, många år, skaffade hund för några somrar sen. Men det visade sej att hon var allergisk och de fick lämna bort den. Jättetråkigt verkligen. Hade inte ens reflekterat över att en kan va allergisk mot hund men inte katt, pälsdjur som pälsdjur liksom.
  Förstår att det måste vara svårt att ha det som ni, att inte kunna göra allt en vill pga dessa allergier. Hoppas verkligen att forskningen går framåt i detta och helst att nåt sorts botemedel kan tas fram. Hoppas också att de runt om er, nära och kära och bekanta, tar er på allvar och respekterar att de behöver tänka sej för. Allergiska reaktioner är inte att leka med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av våra vänner är jättebra på att hjälpa till. Att behöva ge bort en älskad katt är riktigt grymt. Det är åtta år sedan vi gav bort våra, men jag saknar dom fortfarande.

   Radera

Please leave a comment it means a lot to me!