torsdag 24 oktober 2013

United In Green - Zoya Giovanna

Idag är jag med på Karins United In Green vecka igen. Veckan som får oss att tänka till lite om depressioner och mental ohälsa.

För mig är det viktigt att väcka uppmärksamhet om just detta. Jag skulle speciellt vilja få er att inse hur många som faktiskt drabbas av förlossningsdepressioner eller nedstämdhet under graviditeten och efter förlossningen. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat delvis för att jag själv varit en av de här kvinnorna och också för att det fortfarande känns som att det här är ett ämne som är lite tabu.

Jag kan faktiskt inte förstå på något sätt varför man ska behöva skämmas för att man inte mår bra. Just det här med att vara gravid och få barn är ju något som framställs lite i ett rosa moln. Man ska vara så förbaskat lycklig och glad, men alla är inte det. Och jag vill verkligen påpeka att det oftast inte alls handlar om att man inte vill ha det lilla underbara barnet utan precis som med andra typer av depressioner så är det inte ens alltid som man själv förstår varför man är så ledsen.

Så var det för min del. Nyrenoverat hus, en underbar liten son sen tidigare, en man som ställde upp för mig till 100% och ett nyfött välskapt och underbart litet barn. Ändå bara grät jag...

Det tog mig ett antal samtal hos psykologen för att få mig upp från botten igen och då ska jag i ärlighetens namn säga att en riktigt förlossningsdepression hade jag inte, men väl en ordentlig nedstämdhet. Nu är det ju också så att inget ont som inte har något gott med sig. Jag lärde känna mig själv på ett helt annat sätt med hjälp av den mycket duktiga psykologen. Lärdom som jag har haft med mig de 15 åren som redan hunnit gå och som jag har haft nytta av.

Något som både jag och andra faktiskt har haft nytta av är att jag har varit väldigt öppen med hur jag mådde och hur jag fick hjälp. Jag hoppas och tror att det här kan ha hjälpt andra att förstå att det inte är något som varken är ovanligt eller pinsamt att må dåligt under den tiden som borde vara den lyckligaste i hela livet.

Ok, nu blev det väldigt mycket text igen och personligt, men det här är viktigt för mig och jag delar mer än gärna med mig av mina erfarenheter. Och faktum är att jag skulle inte så här i efterhand vilja vara utan den här erfarenheten.

Så för att sammanfatta det hela, mår du dåligt, gå inte omkring och håll det för dig själv. Det finns hjälp och du är inte ensam om det här.

Och nu till lacket! Ett lack som jag borde tokälska, men det gör jag faktiskt inte. Jo, men det är jättefint och extremt svårt att fota så att det verkligen blir rätt. Vilket jag insåg när jag surfade runt att andra också verkat ha problem med. Jag skulle vilja säga att det är mer "vanligt" grönt än vad det ser ut på mina bilder. Och det är just det som får mig att tycka det är fint, men inget extra.

Men Zoya är ju ändå Zoya och det är lättapplicerat och torkar fort. 3 lager tar det och så har jag ett lager Poshé över.

Today I'm participating in Karin's United In Green Week again . The week that has the purpose to make us aware of depression and mental illness .

For me it's important to draw attention to this. I would especially like to make you realize how many people that actually suffer from postpartum depression or depressed mood during pregnancy and after childbirth. A subject that is very close to my heart, partly because I  was one of these women , and also because it still feels like this is a topic that is a bit taboo.

I really can not understand why you should be ashamed for not feeling well. Being pregnant and having a baby is something that always is talked about like being surrounded by pink clouds . You have to be so damn happy and cheerful, but everybody doesn't feel that way. And I really want to point out that it usually is not about not wanting to have that wonderful little child, but just as with other types of depression , it's not even always that you yourself understand why you are feeling so down.

That is the way it was for me. Newly renovated house , a wonderful little son from before , a man who was there for me 100% and a newborn amazing and healthy little baby. Yet the tears kept falling...

It took me a number of conversations with a psychologist to get take me up from the darkness again and then I will honestly say that a true postpartum depression is not what I had, but a real bad baby blues Well you probably heard it before but going through hard times also makes you stronger. I got to know myself in a completely different way with the help of the very talented psychologist . Something that I have had a lot of help from the 15 years that have already  passed and that have helped me when I felt that the mood was going down again. 

Something that I and others have actually taken advantage of is that I 've been very open about how I felt and how I got help . I hope and believe that this may have helped others to understand that it is not something that is neither unusual or embarrassing to feel bad during that time should be the happiest in your life .

Ok, another post with a lot of text again and very personally, but this is important to me and I'm more than happy to share my experience with you.

And now to the polish! A polish that I should totally love, but I'm not to sure about this. Yes, sure it's a lovely polish and extremely difficult to photograph so that it really show it's right color. What I realized when I was surfing around the web is that it seems like others also seemed to have trouble with that. I would say that it is more "normal" green than it looks on my photos. And that is precisely what makes me think it 's nice, but nothing extraordinary.

But Zoya 's still Zoya and it's easily applied and dries quickly . 3 layers is what I have on and then I have a layer of Poshe .

21 kommentarer :

 1. Lacket var himla vackert! Jag kan inte uttala mig om depression eller förlossningsdepression men väl om att inte känna sig lycklig under grav. Alla får det att framstå som rosa moln (förutom morgonillamående) så det var väl lite så man hade förväntat sig. Att bli gravid är det värsta jag gjort. Har aldrig mått så dåligt eller känt igen mig själv så lite som under de här 15 veckorna. Självklart längtar jag efter Grodan och vill inget hellre än att ha April så att jag får träffa liten. Men det har verkligen inte varit en dans på rosor, och är fortfarande inte. Även fast jag mår mycket bättre nu. Vi hade försökt ett tag men ändå blev jag verkligen livrädd när jag plussade. Det borde pratas mer om det. Alla blir inte lyckliga av ett plus, även fast man gärna vill ha barn.

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter fina Helena! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt! Här har man planerat och längtat efter att få ett positivt gravtest och så mår man så skitdåligt! Och som sagt det handlar inte om att man inte längtar efter barnet som ligger tryggt därinne. Min sista graviditet var inte heller en dans på rosor så jag förstår dig. Fast det är värt det i slutändan ändå :)

   Radera
 2. Tack för dina personliga ord!
  Detta lack är himla vackert :) Zoya är ju Zoya precis som du säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Kanske kan det hjälpa någon. Och som sagt Zoya är ju alltid Zoya.

   Radera
 3. Fint att du delar dina erfarenheter, graviditet framställs alltid som en dans på rosor, följt av en fantastisk tid med barn, det framställs så skamfyllt att inte vara glad iom allt detta och det behövs förståelse om detta, inte pekande fingrar.
  Lacket var också fint givetvis! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men absolut, det är så många som tycker så förbaskat mycket istället för att stötta och hjälpa till när man mår dåligt. Något som det borde pratas mer om på både MVC och BVC.

   Radera
 4. This nail polish looks amazing :)

  SvaraRadera
 5. Wow, this makes me want to wear a green polish - it's so pretty!

  SvaraRadera
 6. Vilken rörande historia, tack för att du delade med dig. Jag tror de allra flesta kan relatera till din berättelse!
  Och lacket är sååå fint, det ligger på min önskelista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är troligen väldigt många som kan relatera och min tanke är att ju öppnare jag är desto fler kanske vågar komma ut ur sina skal och få hjälp istället för att må dåligt.

   Radera
 7. Jag drabbades aldrig av en depression efter förlossningen däremot blev jag tagen av barnmorskan för att ha fått det.
  På BB fick jag fylla i en enkät om hur jag upplevde själva förlossningen, personalen och allt runt omkring. Jag hade en bra förlossning i sig men hade redan där bestämt mig för att jag aldrig skulle utsätta mig själv för detta en gång till. (Skulle inte ens ha barn från början så ett barn och en förlossning tyckte/tycker jag räckte gott och väl). Enkätens svar blev därefter, inte alltigenom så positiva kanske och framförallt inte de där rosa molnen.
  Ett par timmar senare kom det in en barnmorska och ville ha ett samtal med mig för att kontrollera min mentala status, var jag verkligen helt säker på att jag inte kände mig ledsen eller nedstämd? Inga molnande känslor, inga tårar som brände osv. Även om det inte var en så trevlig utfrågning i en övrigt överväldigande situation så är jag ändå glad för att de tog sig tiden till det där samtalet. För tänk om det faktiskt var så att jag satt där och mådde extremt dåligt utan att veta varför, då hade jag velat att någon fångade upp mig och hjälpte mig. Bara att hålla tummarna för att de fångar upp alla som behöver fångas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att dom gjort så med mig också på BB. Jag kan lova att det hade behövts. Istället fick jag åka hem och söka hjälp själv till slut.

   Radera
 8. Fint lack men inte så att jag kastar mig in på eBay för att köpa ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte direkt uppseendeväckande. Ett snyggt bra och ha lack, typ.

   Radera
 9. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet. Skönt att du så här i efterhand kan tala om det och känner dig starkare pga det.
  Lacket ser jättefint ut på dina bilder iaf...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som hände efter grabbens hade fötts hjälpte faktiskt mig i mitt sorgearbete efter min pappa några år senare. Jag hade mer lärt mig att känna igen mina egna signaler. Så inget ont utan något gott som det sägs.

   Radera

Please leave a comment it means a lot to me!